- Tel: 06 25 28 47 39
- E-mail: info@dewegnaarbinnen.nl
Trauma Opstellingen
De eendaagse training 'Individuele trauma opstellingen van het lijf'
Binnen deze dagtraining ligt het accent vanuit vroegkinderlijke traumatisering op de traumasporen in het lichaam. Het gaat over het verhelderen en helen van transgenerationeel trauma waarvan de restpijn vaak onbewust door het lichaam (ver)dragen wordt. Ons lichaam is net een geschiedenisboek, waarin alles terug te vinden is.
Ingehouden, verdrongen en verdronken emoties en pijn uit de familielijn 'laten van zich horen' door lichamelijk ongemak, pijn of juist wezenloosheid. Alles is in je hele systeem opgeslagen: van je zenuwstelsel, tot je huid, bloedsomloop, spierspanningen en organen. Zo leeft de onvoldoende verwerkte familiepijn door in je lijf en leven.
'Het op diepe lagen opschonen van niet lichaamseigen energie geeft letterlijk en figuurlijk nieuwe (adem)ruimte om het dagelijks leven lichter tegemoet te treden.'
We zoeken vaak afleiding of verdoving om maar niet te hoeven voelen. Waarom zijn we systematisch bezig om pijn, verdriet en donkere schaduwdelen in onszelf te ontvluchten? Waarom jagen we geluk na om ongewenste gevoelens maar niet te ervaren? Vaak is het vermijden een stressrespons uit onze kindertijd.
Wat heeft ons zo angstig gemaakt? Hoe kunnen we ons nu veilig voelen in ons lichaam als we de donkere delen in onszelf afwijzen? Ze zijn onderdeel van wie we zijn. De donkere en de lichte delen maken ons tot één geheel.
'Deze dag zetten we de lichamelijke pijndelen in het licht, zodat de energie en de stilgezette emoties weer kunnen gaan stromen. De realisatie dat het niet bij jou begonnen is werkt diep door in het opschonen en ontschuldigen, om met hernieuwde energie weer verder te gaan!'
Pas als een hulpverlener goed voor zichzelf zorgt, kan hij of zij er werkelijk en wezenlijk voor iemand anders zijn. Deze dagtraining gaat over wezenlijke zelfzorg en begint met de essentiële vraag:
"Hoe gaat het nu met mij? Hoe 'schoon en stevig' zijn mijn familiewortels?"
Werken met getraumatiseerde mensen komt als op een goudschaaltje zo precies en vraagt van jou dat je er werkelijk en wezenlijk kunt zijn voor de ander. Een timmerman pakt zijn hamer uit de gereedschapskist, maar als hulpverlener ben jij zèlf het meest helpende instrument. En pas als je goed met jezelf verbonden en voldoende zelfgevoel hebt, kun jij er werkelijk voor de ander zijn zonder jezelf uit te putten.
Ben jij een bevlogen (al dan niet ervaringsdeskundige) professional die anderen op weg helpt om diep liggende wonden te helen? Ben jij iemand die er alles voor over heeft gehad en zichzelf geregeld opzij gezet heeft om zover te komen dat je veel kennis en kunde in huis hebt om mensen met diepliggende pijn verder op weg te helpen het leven weer leefbaar te maken?
'Dan heb je vast allang ontdekt dat het werkelijke contact en verbinding met jou als professional in essentie de grootste helpende en helende factor is voor de cliënt en niet jouw geleerde theorie en methodes.'
In deze parel ligt vaak de pijn en soms zelfs het breekpunt in vermoeidheid van de hulpverlener verscholen. Want er wordt veel van professionals gevraagd! In ruim vijfentwintig jaar werkervaring in de psychotraumatherapie, kan José er niet omheen dat de meest bevlogen zorgprofessionals (onbewust) hun wortels hebben in de bedding van spanningsvol en veelal ongezien opgegroeid zijn. Je ‘te veel of juist te weinig’ voelen met als gevolg een innerlijk gevoel van leegte en lagen van eenzaamheid. Wanneer kom je aan jezelf toe?
'Wie met hart en ziel werkzaam is in de hulpverlening van getraumatiseerde mensen, daar wordt je direct 'bestraft' op minder goede zelfzorg door soms weg te geven wat je zelf ook nodig hebt.'
Er helemaal zijn voor de ander waar jij jezelf overslaat daar ligt secundaire traumatisering en burn-out op de loer. Meeleven en meevoelen met de ander terwijl je op afstand komt van je-zelf. De professional die zich onvoldoende bewust is van persoonlijke pijnsporen uit de eigen jeugd, beseft op de diepere lagen niet dat in het aanvoelen van de hulpvrager en het van nature makkelijker geven dan kunnen ontvangen in moeheid het overlevingsmechanisme van het kind van weleer naar boven laat drijven.
Je kunt op diepe gevoelslagen vermoeid raken doordat je in jouw moeheid vooral over professionele cognitieve vaardigheden beschikt om contacten aan te gaan. In combinatie met heel goed aanvoelen en invoelen wat de hulpvrager nodig heeft, maar onbewust uit gevoelscontact met jezelf gaan. Om innerlijk ruimte te maken voor de ander, want deze heeft immers voorrang op jou?
'Soms kun je ervan schrikken dat je zelf opgegroeid bent bij emotioneel afwezige ouders, maar dat je zelf geregeld niet (of juist te intens) in contact staat met je gevoelens.'
Mensen die hulp vragen bij jou komen op enig moment niet werkelijk verder in de therapie bij jou, al heb je nog zoveel ervaring, invoelend vermogen en methodieken in je gereedschapskistje. Je kunt mogelijk zelfs als onbetrouwbaar ervaren worden.
Hoe dan?!
Je geeft immers álles wat je in huis hebt. Kijkend naar het jarenlange onderzoekswerk van José kan dat te maken hebben met het cognitief en emotioneel aanwezig en alert zijn naar de hulpvrager, maar zelf ben je als professional ‘niet werkelijk thuis’. Je bent door onbewuste innerlijke afwijzing en gevoelsvermijding niet wezenlijk aanwezig als bewoner van je huis (je lijf).
Van daaruit ben je op momenten persoonlijk minder aanwezig en toegankelijk, in ieder geval niet op een manier verbonden met jezelf waarmee je ook grip en grond onder de voeten houdt. Want ook in jou liggen er vermeden en onderdrukte gevoelens vanuit je jeugdjaren. Die verborgen en vermeden schaduw van jou vist je hulpvrager die spanningsvol opgegroeid is in emotionele- en affectieve verwaarlozing er als een ervaren diepzeeduiker zó uit.
'Iedere deelnemer heeft deze dag een eigen tafel ter beschiking om zowel in het systemische veld van de tafel als op de stoel en de vloer individuele opstellingen te doen. In de middag oefenen we in tweetallen en tot slot is er één groepsopstelling wat je als kennis, ervaring en inspiratie mee kunt nemen in je persoonlijke leven en werkveld.'
Wat brengt deze trainingsdag 'Individuele trauma opstellingen van het lijf'?
- Er is weinig zo sociaal als zelfzorg, want de 'betere versie' van jezelf vloeit altijd in positieve zin terug naar de omgeving.
- Het oefenen en ervaren van de zachte kracht van individuele trauma opstellingen: het licht laten schijnen op de onverwerkte pijn in de familielijn, die met name lijfelijk terug te vinden is.
- Zowel individuele systemische tafelopstellingen als individuele stoel- en vloeropstellingen.
- Het opstellen van je lichaam en het ervaren van de eens stilgezette stressrespons
- Je gaat de kracht ervaren van de non-verbale communicatie in teken- en schrijfexposure in combinatie met het energetische opstellingenwerk.
- Je gaat ervaren dat persoonlijk leiderschap en goede zelfzorg 'hand in hand gaan'.
- Het hervinden en verstevigen van je persoonlijk leiderschap en zelfwaarde betekent dat je niet alleen weet maar ook voelt en ervaart waar jouw pijn uit de familielijn ligt en zodoende van binnenuit de familielijnen 'op kunt schonen'.
- Alles wat je deze dag leert, oefent, loslaat door juist toe te laten en ervaart kun je meenemen als verrijking in je leven en jouw innerlijke gereedschapskist als professional.
- Vanuit een meer ontspannen en vertrouwde verbinding met alle (lichaams)delen van jezelf waar je tot dusverre aan voorbij gegaan bent, kom je vanuit heelheid en meer helderheid tot een diepere verbondenheid met jezelf en daardoor met jouw cliënten, patiënten, leerlingen, pleegkinderen.
- Je wordt een authentieker, uitgeruster en toegeruster professional met meer persoonlijk en professioneler draagvlak en (bege)leiderschap van binnenuit, dat geeft stevige grond onder de voeten om weer goed voorwaarts te kunnen gaan!
'De opgedane ervarings- en belevingskennis geeft een innerlijke verschuiving in het emotionele lichaam. De realisatie dat het niet bij jou begonnen is werkt opschonend en ontschuldigend naar voorgaande generaties, maar ook naar de generatie na jou. Alles vloeit direct door in jouw persoonlijk werk en leven.'
Wanneer?
- Dinsdag 17 december 2024 Volgeboekt
- Vrijdag 10 januari 2025 Volgeboekt
- Dinsdag 11 februari Volgeboekt
- Vrijdag 7 maart Volgeboekt
- Dinsdag 15 april Nog 1 plaats vrij
- Donderdag 15 mei Volgeboekt
Groepsgrootte?
Om het gevoel van vertrouwen, de kwaliteit en de dynamiek in de samenkomst te behouden bestaat de groep uit tien deelnemers (De systemische familiedynamiek)
Kosten en tijdsduur?
Deze dag is naast deskundigheidsbevordering 'een diepe duik in jezelf' in persoonlijke ontwikkeling en komt geheel verzorgd op € 95,00 all inclusive, van 9.45 tot 16.00 uur. De prijs is binnen José haar werk op non-profitbasis gebaseerd op de grootte van de groep.
De innerlijke mens wordt niet vergeten:
- Ontvangst met koffie & thee en (ambachtelijk gemaakte) zoete lekkernij
- Uitgebreide vegetarische lunch met soep, groen- en fruitsalade en broodjes
- Interactieve afsluiting van de dag met koffie & thee en lekkernij
Om mee naar huis te nemen:
- De zesde hernieuwde druk van het boek 'Het bevuilde nest'
- De tweede aangevulde druk van de poëziebundel 'Stille tranen'
- En het belangrijkste...een schat aan nieuwe ervaringen & ontmoetingen!
- Over ontmoetingen gesproken...neem desgewenst je visitekaartje mee om je netwerk uit te breiden?
Voor wie?
Voor (al dan niet) ervaringsdeskundige (zorg)professionals
Opgave via het Contactformulier?
Geef de datum dat je wilt komen duidelijk aan via het Contactformulier. In de mail komt de bevestiging en staat verdere informatie over de betaling, de locatie en zeer goede en relatief goedkopere Bed & Breakfast nabij de trainingslocatie in Sleen. Van harte welkom!