Trauma, adem, lijf en herstel
Het thema 'Trauma, adem, lijf en herstel' als rode draad in de zesdaagse
Binnen de zesdaagse ligt het accent als een rode draad op het levensthema 'trauma, adem, lijf en herstel'. De non-verbale communicatie, de lichaamsgerichte psychotraumatherapie en de kracht van ademtherapie, stressreductie en innerlijk kindwerk. We gaan letterlijk en figuurlijk 'De weg naar binnen' naar de plek in onszelf voorbij de woorden.
José schrijft hierover in haar boek 'Het bevuilde nest':
'Binnen onvoldoende verwerkt trauma haalt het verleden het heden steeds weer in. Naast het verweven van het trauma in het inmiddels volwassen leven heb je de taak om opnieuw te leren leven om vrij te kunnen ademen, losser te bewegen en te kunnen ontspannen. Met vallen en opstaan heb je te oefenen om de controle wat losser te laten. Je hoeft niet meer zoals in je kindertijd altijd op te letten hoe de sfeer in huis is.
Ons lichaam is wat dat betreft net een wandelend geschiedenisboek waarin alles terug te vinden is. Wij hebben niet alleen een geheugen in ons hoofd dat herinneringen voor ons bewaart; er bestaat ook een zogenaamd lichaamsgeheugen, dat traumatische ervaringen laat merken door middel van onrust en blokkades.
Als zwijgen en vermijden je overlevingsmechanisme is geworden en je psyche en emoties geen kant meer op kunnen, dan doorbreekt je lichaam het stilzwijgen en gaat het voor jou spreken in de vorm van benauwdheid en spierspanningen. Als je lichaam verschrikt en in stress is, dan treed je met die gemoedstoestand ook de wereld tegemoet met alle gevolgen van dien.
Trauma is als een stil alarm dat de spanningen in ons lichaam aanzet en ons volledig op scherp en in de overlevingsstand zet. Het leven weer naar je toetrekken en leren je lichaam van top tot teen weer te bewonen is een flinke uitdaging.'